Fuglsang Kunstmuseum 2. okt. 2020 – 24. jan. 2021

Efterårets store satsning på Fuglsang Kunstmuseum har guldaldermaleren Wilhelm Marstrand (1810-1873) i centrum. Han blev betragtet som en af sin tids helt store talenter, som var bl.a. uovertruffen til at male bevægelse og følelser. Hans skildringer af fest, dans, teater og menneskets behov for nærvær og samvær, kan vi (især) i dag let genkende og identificere os med.

Udstillingen Wilhelm Marstrand. Den store fortæller præsenterer 75 højdepunkter i kunstnerens virke. Motiverne spænder fra skarpsynede og humoristiske hverdagsscener i København, sprudlende og folkerige optrin fra Italien til Holbergscener, Don Quixotefortællinger og intense portrætter. Der vises desuden eksempler på Marstrands ikoniske historiemaleri og sjældne landskaber.
Udstillingen kradser også i overfladen af Marstrands tilsyneladende muntre og livlige billedstrøm og ser nærmere på hans tilgang til bl.a. sociale forhold, nationalromantiske strømninger og billedkunstens hierarkier.

Projektet kaster med udstilling og ny bog lys over en i dag overset kunstner, der i sin samtid hørte til blandt de mest populære figurmalere. Siden svandt anerkendelsen og efterspørgslen, og i perioder er især folkelivsskildringerne dømt for farvestrålende, glansbilledagtige, ja, kitschede. Måske fordi Marstrand var ekspert i satire og det anekdotiske og karikerede, som kunne kategoriseres som letbenede genrer.

Marstrand spillede imidlertid en vigtig rolle i den danske guldalder som maler, professor og direktør på Kunstakademiet. Den store fortæller undersøger med karakteristiske tematikker, hvordan synet på Wilhelm Marstrand har udviklet sig, og hvordan hans virke og værker bedømmes i dag.

Vandreudstillingen er arrangeret i samarbejde med Nivaagaards Malerisamling, Ribe Kunstmuseum og Skovgaard Museet, der alle efterfølgende viser udstillingen.