Hans Friis. Tidlig Efterårsmorgen ved Solopgang. Motiv fra Lolland 1888. Sammlung Michael Horn

Særudstilling på Fuglsang Kunstmuseum fra 8. oktober 2021

Eftertænksomme stop på en velkendt vej
Dette efterår retter Fuglsang Kunstmuseum blikket mod landskabsmaleren Hans Friis (1839-1892), som byggede hus på Falster for at kunne arbejde tæt på sine motiver. Han blev ved sin tidlige død betragtet som en af landets vigtigste landskabsmalere.

På trods af både astma og gigt måtte Friis udendørs for at male og skabte endda store billeder i den natur, der drev ham som kunstner. Friis arbejdede med overgange; Årstidernes vaklen mellem frost og tø, forårets spæde løvspring og i grænselandet mellem strand, hav og himmel. Motiverne fremstår som små eftertænksomme stop på en velkendt vej. Den følelse er blevet genkendelig for mange, som under coronakrisen er søgt ud under åben himmel.

Malerierne – med rødder i guldalderen – giver ny inspiration til vores udeliv og måder at bruge naturen på, for med nutidens store fokus på naturoplevelser er naturelsker Friis igen relevant. Gennem udstillingens 70 værker ønsker Fuglsang Kunstmuseum at skabe dialog om vores syn på naturen som omgivelse og oplevelse – dengang og nu.

UDENDØRS er den første store præsentation af Friis i Danmark og vil vise værker fra tyske og danske private – samt offentlige samlinger. Forud for projektet ligger flere års forskning, som også formidles i bogen, UDENDØRS, der er et rigt illustreret katalog på 144 sider.