Maria Slavova

Lübeck 1865–1931 Berlin

Marie Schorer blev født i 1865 i Lübeck som datter af apoteker Theodor Schorer og hustru Ottilie. Hun tog senere kunstnernavnet Maria Slavona. Allerede som syttenårig drog hun til Berlin for at studere kunst. Da kvinder i Tyskland ikke havde adgang til akademierne, besøgte hun Privatmaleschule Eichler og undervisningsanstalten under Königliche Kunstgewerbemuseum. I 1887 skiftede hun til den maleskole, som Verein Künstlerinnen und Kunstfreundinnen zu Berlin drev, og året efter til den maleskole, som Münchner Kunstfreundinnen drev. I 1890 tog hun til Paris, hvor hun fik stor succes og udstillede i Société Nationale des Beaux-Arts, Salon d’Automne og Salon des Indépendants. I nogle år levede Maria Slavona i et frit kunstner- og bofællesskab sammen med münchnerkunstneren Rosa Pfäfflinger, sloveneren Ivana Kobilca, den danske billedhugger Hans Birch Dahlerup og den tysk-danske maler Willy Gretor. Med Gretor fik hun et barn, som hun dog opdrog alene. I 1900 giftede hun sig med den schweiziske kunsthandler Otto Ackermann, som hun levede sammen med i Paris indtil 1906, derefter i Lübeck indtil 1909 og til sidst i Berlin. Hun malede landskaber og portrætter og hører dermed til den lille kreds af kvindelige malere, som var aktive i realiseringen af det moderne maleri. Maria Slavona døde i Berlin i 1931.

Alexander Bastek

Landschaft an der Oise

Landskab ved Oise

1901/1906 | Olie på træ, 33 x 41 cm

I årene mellem 1901 og 1906 tilbragte Maria Slavona somrene i Noisy sur Oise, ikke langt fra Paris. Billedet, der er malet på træ og bærer betegnelserne ”Slavona” og ”Noisy”, viser et landskab fastholdt med løse penselstrøg.

Landskabet ved Oise er et stemningslandskab og en øjebliksoptagelse, hvori den nordtyske kunstnerinde bringer sit blik for naturens rå toner til udtryk. Maleriet blev indkøbt til museet i 1922.

Alexander Bastek