Svend Hammershøi: Søllested Kirke, set fra apsis

Søllested Kirke, von der Apsis gesehen

Olie på lærred, 41 x 22,6 cm | Foto: Ole Akhøj

Svend Hammershøi er en særegen figur i dansk kunst. Han var både maler og keramiker, og udviklede sit eget selvstændige udtryk indenfor begge genrer. I sin levetid var han en velanskreven kunstner, mens han i dag er gledet ud i periferien af dansk kunsthistorie og er bedst kendt som den yngre bror til den også i udlandet berømte maler Vilhelm Hammershøi (1864–1916).

Svend Hammershøi havde to foretrukne motiver – træer og bygninger. Når det kom til bygninger, var det specielt ældre arkitektur bestående af en motivverden af granitkirker og slotte, der havde hans helt store interesse, og denne blev som oftest skildret med en særegen melankolsk stemning.

Hammershøi fremkalder en særlig atmosfære i sine billeder, skabt af et blødt, plastisk og diset lys. Men snarere end at åbne rummet med lyset synes Hammershøi at sænke motiverne ned i en lage af grågullig kolorit. Der er ingen skygge til at fremhæve det plastiske, som man normalt finder i arkitekturmalerier; lyset er pænt filtreret, blødt og egalt tilstede fra en ukendt lyskilde. Hans malerier får derved en traurig stemning, som man har svært ved at ryste af sig.

Jacob Helbo Jensen